Lubię placki! Zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, ponoć najpyszniejsze były te pieczone na piecu, bez tłuszczu i oleju. Potem przeszły na patelnie - a teraz z patelni do gofrownicy :D
Główna zaleta takich placków - to mniejsza ilość tłuszczu potrzebna do przygotowania. Placki mają też inny kształt - są bardziej chrupiące.
Świetnie smakują z sosem pieczarkowym, można je podawać także z surówką.
Zaś na śniadanie z białym serkiem i dodatkiem np szczypiorku.
Składniki:
1/2kg surowych startych na tarce ziemniaków,
3 jaja
pół szklanki śmietany 18%,
sól i pieprz,
przyprawy według uznania (papryczka, kminek, gałka muszkatołowa)
ja dodaję także cebulę, marchew i 100g maki
Ziemniaki zetrzeć na tarce i solidnie odcisnąć. Jajka rozbić i
„roztrzepać” a następnie pomieszać ze śmietaną, dodać przyprawy i to
wszystko połączyć z ziemniakami. Całość włożyć do lodówki na około 30
minut. Piec na oliwie, ciasta nakładamy dużo - ponieważ nie rośnie w czasie pieczenia.
super przepis lubię placki ziemniaczane ale jeszcze takich nie wypróbowałam .I koniecznie musze wypróbować:)
OdpowiedzUsuń