wtorek, 26 marca 2013

Gofry wg Michela Roux - bez proszku do pieczenia

 Z wierzchu są chrupiące a w środku lekkie jak chmurka :) Bez proszku do pieczenia.
Składniki:
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g  cukru
  • szczypta soli
  • 50 g klarownego masła
  • 2 jajka
  • 270 ml mleka
  • esencja waniliowa
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.
Przepis pochodzi z ksiażki 'Eggs', autor - Michel Roux.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz