Z wierzchu są chrupiące a w środku lekkie jak chmurka :) Bez proszku do pieczenia.
Składniki:
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 15 g cukru
- szczypta soli
- 50 g klarownego masła
- 2 jajka
- 270 ml mleka
- esencja waniliowa
Mąkę,
cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać
lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony
aromat, odstawić na 5-10 minut.
W
tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą
pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec
gofry około 3 - 4 minut.
Przepis pochodzi z ksiażki 'Eggs', autor - Michel Roux.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz