sobota, 13 kwietnia 2013

Gofry gruszkowe z kremem mascarpone

 Bardzo lubię gruszki, niemal tak samo jak jabłka (jabłka to mój ulubiony owoc).
Niezmiennie kojarzą mi się z dzieciństwem i ogrodem mojego dziadka - miał i ma do dziś 4 grusze.
Szkoda że ten owoc jest tak mało popularny, często sięgamy po jabłka, banany, pomarańcze a gruszki leżą zapomniane z boku.
A ja dziś je wam zaprezentuję i zachęcam do spróbowania gofrów z gruszkami :)

Składniki:


  • 2 łyżki likieru gruszkowego i bita śmietana (opcjonalnie do dekoracji)
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 5 jaj
  • 400g mąki
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 1/4 l soku gruszkowego
  • 1 gruszka
 Miksujemy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę, orzechy laskowe i sok gruszkowy.
Do ciasta dodajemy gruszkę startą drobno na wiórki.
Pieczemy i układamy na kracie.
Przybieramy bitą śmietana i polewamy likierem gruszkowym :)

piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowe gofry Pierre'a Marcoliniego

I jeszcze jeden przepis na czekoladowe marzenie :)
Te gofry są mniej słodkie dzięki czemu smakują bardziej dorosłym - co nie znaczy że dzieci ich nie lubią!
Smakują wszystkim :D
Zwłaszcza ze słodkimi sosami.
Gofry są lekkie i chrupiące :)

Składniki:
  • 425 g mąki 
  • 25 g cukru pudru 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 50 g kakao 
  • 125 g mleka w proszku 
  • 220 g miękkiego masła 
  • 3 białka
Drożdże rozpuszczamy w 10 cl ciepłej wody. Łączymy z mąką, dodajemy jeszcze 60 cl ciepłej wody, mleko w proszku, kakao i wyrabiamy ciasto. Powinno być dosyć rzadkie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy masło,  mieszamy łączymy z  białkami ubitymi na sztywną pianę.
Gofry pieczemy i układamy na kracie.
To właśnie dodatek wody sprawia że gofry są chrupkie, wodę można zastąpić maślanką wtedy będą bardziej miękkie i puszyste.

Ponieważ są mniej słodkie pamiętajcie o czymś słodkim do polania :)

Przepis na gofry czekoladowe

Wiecie że dziś mamy dzień czekolady?:)
Z tej okazji postanowiłam dodać przepis na gofry - oczywiście czekoladowe!
Takie gofry smakują najlepiej z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Polecam też do lodów wiśniowych :]


Składniki:
  • 200 g mąki 
  • 50 g  cukru
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 50 g masła
  • cukier waniliowy
  • 450 g maślanki 
  Mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę mieszamy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą.
Żółtka zmiksować z masłem klarownym, cukrem waniliowym i maślanką. Mieszamy razem wszystkie składniki - łyżką - delikatnie.
Piec w gofrownicy i układać na kracie - podawać ciepłe wg własnego uznania.

wtorek, 9 kwietnia 2013

Mini gofry - wafelki ciasteczka?

 Niedawno kupiłam nową gofrownicę, a raczej waflownicę do ciasteczek :)

Na pierwszy rzut oka sprzęt wygląda jak gofrownica - ale placuszki są znacznie cieńsze i mniejsze.
Dla osób które lubią chrupać :)
 Z waflownicy jestem bardzo zadowolona - szybko się nagrzewa, upieczenie wafelków trwa krótką chwilę, a wychodzi ich bardzo dużo. :)
Moje dzieci są zachwycone :)
Wygląda naprawdę dobrze - i dobrze pracuje a zapłaciłam za nią tylko 19 zł.
Moc 1000 W
Wymiar jednego ciasteczka 5 x 5 cm



A tak wyglądają :)


Wafelki świetnie smakują z serkiem - co pokazuje ostatnie zdjęcie ;)
Szkoda że obrazki słabo wychodziły ale to nic :) Najważniejszy jest smak :)