czwartek, 28 marca 2013

Gofry bez mleka

 Dziś zapraszam do wypróbowania gofrów bez mleka - wodę dodajemy aby gofry były bardziej kruche, najlepiej się sprawdza gazowana mineralna. Są też oczywiście mniej kaloryczne.
 Wersje całkowicie dietetyczne nie zawierają również innych składników – tłuszczu czy cukru czy jajek.

Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • 500g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy z wodą, dodajemy klarowne masło i wszystko mieszamy. Dzielimy jajka  i dodajemy do masy żółtka natomiast białka ubijamy i powoli mieszamy z masą.
Gofry świetnie smakują z nutellą, roztopioną czekolada i jak zwykle bita śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz