Gofry nie muszą być wyłącznie na słodko, takie upieczone "placuszki" zawierają mniej tłuszczu i kalorii niż placki usmażone na patelni, są więc zdrowsze. Warzywa oczywiście muszą być drobno pokrojone, można do przepisu też dodać przetarte ziemniaki. Ja także lubię dodatek kalafiora ;D
Składniki:
- czerwona papryka
- mała cukinia
- 2 pomidory
- 250g twarożku nie słodzonego
- 1 marchew
- 1 łyżka miodu
- 150g masła
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- przyprawy: oregano
- 250g mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
Paprykę i pomidory (bez pestek) drobno kroimy, cukinię kroimy na cienkie plasterki, odkładamy troszkę warzyw do dekoracji - resztę dodajemy do twarożku.
Starta marchew mieszamy z miodem.
Ucieramy masło, jaja, sól i oregano. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i 200ml letniej wody.
Łączymy z marchewką i pieczemy.Dekorujemy twarożkiem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz