czwartek, 28 marca 2013

Gofry warzywne

Gofry nie muszą być wyłącznie na słodko, takie upieczone "placuszki" zawierają mniej tłuszczu i kalorii niż placki usmażone na patelni, są więc zdrowsze. Warzywa oczywiście muszą być drobno pokrojone, można do przepisu też dodać przetarte ziemniaki. Ja także lubię dodatek kalafiora ;D


Składniki:
  • czerwona papryka
  • mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 250g twarożku nie słodzonego
  • 1 marchew
  • 1 łyżka miodu
  • 150g masła
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: oregano
  • 250g mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
Paprykę i pomidory (bez pestek) drobno kroimy, cukinię kroimy na cienkie plasterki, odkładamy troszkę warzyw do dekoracji - resztę dodajemy do twarożku.
Starta marchew mieszamy z miodem.
Ucieramy masło, jaja, sól i oregano. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i 200ml letniej wody.
Łączymy z marchewką i pieczemy.Dekorujemy twarożkiem i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz