czwartek, 28 marca 2013

Gofry drożdżowe

 Właściwie przepis na gofry drożdżowe  można modyfikować tak by wyszły na słodko z bitą śmietaną, kremami i owocami; lub przyrządzić bardziej pikantnie - z warzywami, pomidorami, plasterkiem żółtego sera - pamiętajmy że takie gofry najpyszniejsze są gorące. Gdy wystygły  można je włożyć do tostera i podgrzać.
 Gdy planujemy je zrobić na leniwe śniadanie - ciasto przyszykujmy już dzień wcześniej, poczekajmy aż wyrośnie i dajmy do lodówki.
 Natomiast gdy nie mamy czasu odstawić drożdże do wyrośnięcia dodajmy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki drożdży instant. 
 Gdyby zostało na troszkę ciasta, nie wyrzucaj. odłóż do lodówki a następnego dnia rano zanurz w nim kawałki jabłek i usmaż na patelni. ;)

Składniki:
  • 20g drożdży
  • 50g cukru
  • szklanka mleka
  • 100g margaryny
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 350g mąki
Rozpuszczamy drożdże i cukier w letnim mleku, margarynę, jaja  i sól ucieramy na kremową masę.Dodajemy mleko z drożdżami i mąkę - odstawiamy na ok 1 godzinę. Ciasto jeszcze raz wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz