czwartek, 28 marca 2013

Gofry ziemniaczane z drożdżami


Często po obiedzie zostają nam ugotowane ziemniaki.
Można z nich zrobić wiele rzeczy np pierogi, kluski śląskie, kopytka, podsmażyć, dodać do placków ziemniaczanych...
Można też dodać do gofrów :)
Bierzemy ciasto drożdżowe i modyfikujemy przepis ;)
Składniki:
  • 3 jaja
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki
  • 200g gotowanych ziemniaków utartych
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 opakowania drożdży
  • szczypta cukru
Ucieramy jaja z masłem, solą, dodajemy mąkę i ziemniaki, dodajemy mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na godzinę. Jeszcze raz mieszamy i pieczemy.
Świetnie smakują z twarożkiem.
I najlepiej z świeżymi ziołami, szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz