czwartek, 28 marca 2013

Gofry na śmietanie

 Istnieje wiele rodzajów ciasta na gofry. Dzięki temu robiąc je w domu, można urozmaicać śniadanie czy podwieczorek próbując wciąż nowych przepisów. Dziś wam prezentuję ciasto w którym zamiast mleka dodajemy śmietany - dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste.
Śmietanę można też zastąpić dużym kubkiem jogurtu owocowego - będzie to ciekawe urozmaicenie no i jest duże pole do popisu i modyfikowania przepisu :)

Składniki:
  • pół szklanki śmietany
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Miksujemy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy po 1 jajku i po łyżce śmietany.

1 komentarz:

  1. Najbardziej bzdurnie zredagowany przepis, a właściwie olany, jaki widziałam! W gofrach ważny jest tłuszcz, zeby były puszyste, a zastąpienie śmietany jog.owocowym nie wróży sukcesu! Raczej pewna klapa, a zamiast chrupiących gofrów lepiące kluchy. Jak się chce prowadzić bloga, to trzeba mieć do tego trochę serca i chęci - opisanie przepisu w jednym czy dwóch zdaniach nie zachęca czytelnika!

    OdpowiedzUsuń