sobota, 30 marca 2013

Przepis na gofry z piwem

 Lubię czasem eksperymentować w kuchni i wymyślać nowe przepisy z tego co mam pod ręką.
A dziś miałam pół piwa jabłkowego, szukałam różnych gofrowych przepisów w sieci ale wszędzie był tylko 1 i do tego wg opinii kiepsko wychodził.
Zmieszałam więc to co miałam pod ręką:

2jaja
szczypta soli
budyń waniliowy
pół szklanki piwa jabłkowego
plasterek margaryny- roztopionej
cukier na oko - wg uznania, ja dałam ok 3 łyżki
mąka na oko ok 4 czubate łyżki

Jaja oddzieliłam, żółtka utarłam z margaryną i cukrem, białka ubiłam z sola i zmieszałam z budyniem, połączyłam z żółtkami, dodałam mąki + odrobinę proszku do pieczenia chyba 1/4 łyżeczki i dodałam piwo.
Wyszło ciekawie, po domu poniósł się zapach jakby drożdżowy, gofry maja piękny złocisty kolor, w środku wyszły mięciutkie i smaczne. A tak wyglądały:

piątek, 29 marca 2013

Placki ziemniaczane rodem z gofrownicy ;) gofry ziemniaczane

 Lubię placki! Zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, ponoć najpyszniejsze były te pieczone na piecu, bez tłuszczu i oleju. Potem przeszły na patelnie - a teraz z patelni do gofrownicy :D
Główna zaleta takich placków - to mniejsza ilość tłuszczu potrzebna do przygotowania. Placki mają też inny kształt - są bardziej chrupiące.
 Świetnie smakują z sosem pieczarkowym, można je podawać także z surówką.
Zaś na śniadanie z białym serkiem i dodatkiem np szczypiorku.

 Składniki:

1/2kg surowych startych na tarce ziemniaków,
3 jaja
pół szklanki śmietany 18%,
sól i pieprz,
przyprawy według uznania (papryczka, kminek, gałka muszkatołowa)

ja dodaję także cebulę, marchew i 100g maki

Ziemniaki zetrzeć na tarce i solidnie odcisnąć. Jajka rozbić i „roztrzepać” a następnie pomieszać ze śmietaną, dodać przyprawy i to wszystko połączyć z ziemniakami. Całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Piec na oliwie, ciasta nakładamy dużo - ponieważ nie rośnie w czasie pieczenia.


Gofry cynamonowe

 Wyrazisty zapach cynamonu przenika cały dom! Przypomina święta, rozgrzewa :) świetne z konfiturami, bitą śmietana a już cudo nad cudami gdy są polane syropem sosnowym :)

składniki:
  • 60 g miękkiego masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 150 ml śmietany (18%)
  Miksujemy masło razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając.

  Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy po jednej łyżce do masy maślano-jajecznej, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy śmietanę i ubijamy jeszcze przez chwilę, tak aby powstała gładka masa.

Gofry kakaowe z jogurtem wiśniowym

 Z tego co mi wiadomo przepis autorstwa Rose Marie Donhauser , choć mogę się mylić :)
Pięknie wyglądają na stole - bardziej lubiane przez dorosłych niż przez dzieci. Gofry te podajemy z jogurtem wiśniowym przybranym owocami i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Można je też po prostu maczać w jogurcie. :)

Składniki na krem:
  • 200 g śmietany 30%
  • 50 g dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki soku wiśniowego
  • 150 g jogurtu wiśniowego
Składniki na gofry:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao naturalne
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g czekolady gorzkiej 
 Śmietanę ubijamy na sztywno, ucieramy dżem wiśniowy z sokiem i mieszamy z jogurtem. Dodajemy śmietanę i wstawiamy do lodówki.
 Ucieramy masło, cukier, kakao i jaja, dodajemy wiórki z czekolady, mąkę i mleko aż powstanie gładkie ciasto. Pieczemy i układamy na kracie :)

czwartek, 28 marca 2013

Gofry ziemniaczane z drożdżami


Często po obiedzie zostają nam ugotowane ziemniaki.
Można z nich zrobić wiele rzeczy np pierogi, kluski śląskie, kopytka, podsmażyć, dodać do placków ziemniaczanych...
Można też dodać do gofrów :)
Bierzemy ciasto drożdżowe i modyfikujemy przepis ;)
Składniki:
  • 3 jaja
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki
  • 200g gotowanych ziemniaków utartych
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 opakowania drożdży
  • szczypta cukru
Ucieramy jaja z masłem, solą, dodajemy mąkę i ziemniaki, dodajemy mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na godzinę. Jeszcze raz mieszamy i pieczemy.
Świetnie smakują z twarożkiem.
I najlepiej z świeżymi ziołami, szczypiorkiem.

Przepis na gofry kokosowe

  Moje dzieci uwielbiają słodkości, a szczególnie gofry kokosowe polane białą roztopioną czekoladą. Pycha!
Można je też podać z lodami lub bitą śmietaną z owocami. Zawsze smakują pysznie!
Składniki:
  • 125ml mleka
  • 4 jaja
  • 100g masła
  • 10g miodu
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100g wiórek kokosowych
  • 250g mąki
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Jaja dzielimy, miksujemy żółtka z masłem miodem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą , dodajemy mleko, kokos i żółtka. Mieszamy na gładka masę.

Przepis można też zmodyfikować i zamiast kokosu dodać mleczko kokosowe. Dodajemy wtedy do przepisu ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej :)

Gofry na śmietanie

 Istnieje wiele rodzajów ciasta na gofry. Dzięki temu robiąc je w domu, można urozmaicać śniadanie czy podwieczorek próbując wciąż nowych przepisów. Dziś wam prezentuję ciasto w którym zamiast mleka dodajemy śmietany - dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste.
Śmietanę można też zastąpić dużym kubkiem jogurtu owocowego - będzie to ciekawe urozmaicenie no i jest duże pole do popisu i modyfikowania przepisu :)

Składniki:
  • pół szklanki śmietany
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Miksujemy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy po 1 jajku i po łyżce śmietany.

Gofry bez mleka

 Dziś zapraszam do wypróbowania gofrów bez mleka - wodę dodajemy aby gofry były bardziej kruche, najlepiej się sprawdza gazowana mineralna. Są też oczywiście mniej kaloryczne.
 Wersje całkowicie dietetyczne nie zawierają również innych składników – tłuszczu czy cukru czy jajek.

Składniki:
  • 2 szklanki wody
  • 500g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy z wodą, dodajemy klarowne masło i wszystko mieszamy. Dzielimy jajka  i dodajemy do masy żółtka natomiast białka ubijamy i powoli mieszamy z masą.
Gofry świetnie smakują z nutellą, roztopioną czekolada i jak zwykle bita śmietaną.

polewa waniliowa

Składniki:
  • 1/4l mleka
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 50g cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • owoce do przybrania np truskawki
Gotujemy mleko z cukrem i skórką z cytryny (1minutę) cukier waniliowy ubijamy z żółtkami i wlewamy do gorącego mleka  mieszając. Znów gotujemy aż polewa zgęstnieje. Polewamy gofry i przybieramy owocami.

Gofry warzywne

Gofry nie muszą być wyłącznie na słodko, takie upieczone "placuszki" zawierają mniej tłuszczu i kalorii niż placki usmażone na patelni, są więc zdrowsze. Warzywa oczywiście muszą być drobno pokrojone, można do przepisu też dodać przetarte ziemniaki. Ja także lubię dodatek kalafiora ;D


Składniki:
  • czerwona papryka
  • mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 250g twarożku nie słodzonego
  • 1 marchew
  • 1 łyżka miodu
  • 150g masła
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: oregano
  • 250g mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
Paprykę i pomidory (bez pestek) drobno kroimy, cukinię kroimy na cienkie plasterki, odkładamy troszkę warzyw do dekoracji - resztę dodajemy do twarożku.
Starta marchew mieszamy z miodem.
Ucieramy masło, jaja, sól i oregano. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i 200ml letniej wody.
Łączymy z marchewką i pieczemy.Dekorujemy twarożkiem i warzywami.

Gofry drożdżowe

 Właściwie przepis na gofry drożdżowe  można modyfikować tak by wyszły na słodko z bitą śmietaną, kremami i owocami; lub przyrządzić bardziej pikantnie - z warzywami, pomidorami, plasterkiem żółtego sera - pamiętajmy że takie gofry najpyszniejsze są gorące. Gdy wystygły  można je włożyć do tostera i podgrzać.
 Gdy planujemy je zrobić na leniwe śniadanie - ciasto przyszykujmy już dzień wcześniej, poczekajmy aż wyrośnie i dajmy do lodówki.
 Natomiast gdy nie mamy czasu odstawić drożdże do wyrośnięcia dodajmy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1,5 łyżeczki drożdży instant. 
 Gdyby zostało na troszkę ciasta, nie wyrzucaj. odłóż do lodówki a następnego dnia rano zanurz w nim kawałki jabłek i usmaż na patelni. ;)

Składniki:
  • 20g drożdży
  • 50g cukru
  • szklanka mleka
  • 100g margaryny
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 350g mąki
Rozpuszczamy drożdże i cukier w letnim mleku, margarynę, jaja  i sól ucieramy na kremową masę.Dodajemy mleko z drożdżami i mąkę - odstawiamy na ok 1 godzinę. Ciasto jeszcze raz wymieszać.

Przepis na gofry zbożowe

  Pyszny i zdrowy posiłek ze zbożami - źródłem błonniku. Do przepisu można dodać też  ziarnka sezamu, gofry są wtedy jeszcze lepsze.
 Znów zamiast mleka można dać od razu jogurt ze zbożami lub z muesli.

Składniki:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 100g miodu
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jaja
  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 100 g muesli
  • 150 ml mleka
Ucieramy masło z miodem skórką z cytryny dodajemy cukier waniliowy i sól. Powoli dodajemy po 1 jaju. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, muesli i mleko.

Gofry cytrynowe - bardzo proste

 Świetnie się sprawdzają gdy nie mamy czasu na przygotowanie znakomitego ciasta. Mają bardzo wyrazisty smak. Przepis można zmodyfikować dodając cynamon - wtedy będą świetnie smakować z prażonymi jabłkami. Ewentualnie z dżemem lub syropem klonowym.

Skład:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta w proszku - cytrynowego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 4 jaja
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • cukier puder
Miksujemy mieszankę do ciasta ze skórką z cytryny i jajami. Dodajemy masło i mleko.

Świetnie smakują z kremami zabajonymi :)

środa, 27 marca 2013

Gofry korzenne

 Zapraszam do wypróbowania przepisu pachnącego świętami :)
Super się sprawdzają na zimny ramek - można podawać z konfiturami. Przepis poniżej jest bardzo prosty, dodatkowo można dodać 2 łyżeczki kakao a zamiast zwykłego cukru użyć cukier trzcinowy.

Składniki:
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  •  odrobina skórki z cytryny (starta)
  • szczypta soli
  • 3 jaja
  • 200g mąki
  • 1/8 l mleka
Ucieramy masło z cukrem przyprawami, skórką z cytryny. solą i cukrem.
Dodajemy powoli mąkę i mleko po czym mieszamy.
Świetnie smakują z masą alkoholową :)

Gofry wiejskie - z serka wiejskiego i z miodem

  Są bardzo smaczne i sycące. Zamiast miodu możemy użyć cukru trzcinowego. A zamiast masła oleju. Przepis można urozmaicić dodając aromat arakowy.

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego ziarnistego
  • 3 jaja
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 100g mąki
  • miód
Wiejski serek mieszamy z masłem, solą, dodając po 1 jaku, na koniec dodajemy mąkę. Po upieczeniu układamy na kracie do ostudzenia i smarujemy miodem.

Gofry pieguski - z dodatkiem maku

Mak jest bardzo zdrowy - więc dlaczego by go nie dodać do gofrów? :)

Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 4jaja
  • 200g śmietany
  • 200g mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 200g mieszanki makowej
  • cukier puder
Miksujemy masło z cukrem, skórką z cytryny i solą. Dodajemy po 1 jaku i powoli dodajemy  śmietany, mąkę
i proszek do pieczenia oraz mieszankę makową. Pieczemy, układamy na kracie i posypujemy cukrem pudrem. :)

Gofry do chrupania - serca

Najlepsze są do cienkich gofrownic typu serca :)
Składniki:
  • 250g miękkiej margaryny
  • 350g cukru
  • 6jaj
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500g mąki ziemniaczanej
Ucieramy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i szczyptą soli. Powoli dodajemy mąkę ziemniaczaną i ucieramy.
Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia że gofry są bardziej chrupiące - ale uwaga po wyjęciu z gofrownicy kładziemy je na kracie. Na talerzu skrapla się woda i gofry robią si
ę miękkie :) Nie układamy też gofrów jeden na drugim.

wtorek, 26 marca 2013

Gofry wg Michela Roux - bez proszku do pieczenia

 Z wierzchu są chrupiące a w środku lekkie jak chmurka :) Bez proszku do pieczenia.
Składniki:
  • 160 g mąki pszennej
  • 15 g  cukru
  • szczypta soli
  • 50 g klarownego masła
  • 2 jajka
  • 270 ml mleka
  • esencja waniliowa
Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.
W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.
Przepis pochodzi z ksiażki 'Eggs', autor - Michel Roux.

Najłatwiejszy przepis na gofry

Na początek zacznę od najłatwiejszego przepisu na gofry:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli 
Żółtka oddzielić od jaj. Zmiksować żółtka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej i sól na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i wymieszać z ciastem. Piec w rozgrzanej gofrownicy do osiągnięcia pożądanego koloru (na rumiano: 2-3 minuty) i podawać z ulubionymi dodatkami.