sobota, 30 marca 2013

Przepis na gofry z piwem

 Lubię czasem eksperymentować w kuchni i wymyślać nowe przepisy z tego co mam pod ręką.
A dziś miałam pół piwa jabłkowego, szukałam różnych gofrowych przepisów w sieci ale wszędzie był tylko 1 i do tego wg opinii kiepsko wychodził.
Zmieszałam więc to co miałam pod ręką:

2jaja
szczypta soli
budyń waniliowy
pół szklanki piwa jabłkowego
plasterek margaryny- roztopionej
cukier na oko - wg uznania, ja dałam ok 3 łyżki
mąka na oko ok 4 czubate łyżki

Jaja oddzieliłam, żółtka utarłam z margaryną i cukrem, białka ubiłam z sola i zmieszałam z budyniem, połączyłam z żółtkami, dodałam mąki + odrobinę proszku do pieczenia chyba 1/4 łyżeczki i dodałam piwo.
Wyszło ciekawie, po domu poniósł się zapach jakby drożdżowy, gofry maja piękny złocisty kolor, w środku wyszły mięciutkie i smaczne. A tak wyglądały:

3 komentarze: