wtorek, 9 kwietnia 2013

Mini gofry - wafelki ciasteczka?

 Niedawno kupiłam nową gofrownicę, a raczej waflownicę do ciasteczek :)

Na pierwszy rzut oka sprzęt wygląda jak gofrownica - ale placuszki są znacznie cieńsze i mniejsze.
Dla osób które lubią chrupać :)
 Z waflownicy jestem bardzo zadowolona - szybko się nagrzewa, upieczenie wafelków trwa krótką chwilę, a wychodzi ich bardzo dużo. :)
Moje dzieci są zachwycone :)
Wygląda naprawdę dobrze - i dobrze pracuje a zapłaciłam za nią tylko 19 zł.
Moc 1000 W
Wymiar jednego ciasteczka 5 x 5 cm



A tak wyglądają :)


Wafelki świetnie smakują z serkiem - co pokazuje ostatnie zdjęcie ;)
Szkoda że obrazki słabo wychodziły ale to nic :) Najważniejszy jest smak :)

sobota, 30 marca 2013

Przepis na gofry z piwem

 Lubię czasem eksperymentować w kuchni i wymyślać nowe przepisy z tego co mam pod ręką.
A dziś miałam pół piwa jabłkowego, szukałam różnych gofrowych przepisów w sieci ale wszędzie był tylko 1 i do tego wg opinii kiepsko wychodził.
Zmieszałam więc to co miałam pod ręką:

2jaja
szczypta soli
budyń waniliowy
pół szklanki piwa jabłkowego
plasterek margaryny- roztopionej
cukier na oko - wg uznania, ja dałam ok 3 łyżki
mąka na oko ok 4 czubate łyżki

Jaja oddzieliłam, żółtka utarłam z margaryną i cukrem, białka ubiłam z sola i zmieszałam z budyniem, połączyłam z żółtkami, dodałam mąki + odrobinę proszku do pieczenia chyba 1/4 łyżeczki i dodałam piwo.
Wyszło ciekawie, po domu poniósł się zapach jakby drożdżowy, gofry maja piękny złocisty kolor, w środku wyszły mięciutkie i smaczne. A tak wyglądały:

piątek, 29 marca 2013

Placki ziemniaczane rodem z gofrownicy ;) gofry ziemniaczane

 Lubię placki! Zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem, ponoć najpyszniejsze były te pieczone na piecu, bez tłuszczu i oleju. Potem przeszły na patelnie - a teraz z patelni do gofrownicy :D
Główna zaleta takich placków - to mniejsza ilość tłuszczu potrzebna do przygotowania. Placki mają też inny kształt - są bardziej chrupiące.
 Świetnie smakują z sosem pieczarkowym, można je podawać także z surówką.
Zaś na śniadanie z białym serkiem i dodatkiem np szczypiorku.

 Składniki:

1/2kg surowych startych na tarce ziemniaków,
3 jaja
pół szklanki śmietany 18%,
sól i pieprz,
przyprawy według uznania (papryczka, kminek, gałka muszkatołowa)

ja dodaję także cebulę, marchew i 100g maki

Ziemniaki zetrzeć na tarce i solidnie odcisnąć. Jajka rozbić i „roztrzepać” a następnie pomieszać ze śmietaną, dodać przyprawy i to wszystko połączyć z ziemniakami. Całość włożyć do lodówki na około 30 minut. Piec na oliwie, ciasta nakładamy dużo - ponieważ nie rośnie w czasie pieczenia.


Gofry cynamonowe

 Wyrazisty zapach cynamonu przenika cały dom! Przypomina święta, rozgrzewa :) świetne z konfiturami, bitą śmietana a już cudo nad cudami gdy są polane syropem sosnowym :)

składniki:
  • 60 g miękkiego masła
  • 25 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 150 ml śmietany (18%)
  Miksujemy masło razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku cały czas ubijając.

  Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy po jednej łyżce do masy maślano-jajecznej, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy śmietanę i ubijamy jeszcze przez chwilę, tak aby powstała gładka masa.

Gofry kakaowe z jogurtem wiśniowym

 Z tego co mi wiadomo przepis autorstwa Rose Marie Donhauser , choć mogę się mylić :)
Pięknie wyglądają na stole - bardziej lubiane przez dorosłych niż przez dzieci. Gofry te podajemy z jogurtem wiśniowym przybranym owocami i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Można je też po prostu maczać w jogurcie. :)

Składniki na krem:
  • 200 g śmietany 30%
  • 50 g dżemu wiśniowego
  • 2 łyżki soku wiśniowego
  • 150 g jogurtu wiśniowego
Składniki na gofry:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 50 g kakao naturalne
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g czekolady gorzkiej 
 Śmietanę ubijamy na sztywno, ucieramy dżem wiśniowy z sokiem i mieszamy z jogurtem. Dodajemy śmietanę i wstawiamy do lodówki.
 Ucieramy masło, cukier, kakao i jaja, dodajemy wiórki z czekolady, mąkę i mleko aż powstanie gładkie ciasto. Pieczemy i układamy na kracie :)

czwartek, 28 marca 2013

Gofry ziemniaczane z drożdżami


Często po obiedzie zostają nam ugotowane ziemniaki.
Można z nich zrobić wiele rzeczy np pierogi, kluski śląskie, kopytka, podsmażyć, dodać do placków ziemniaczanych...
Można też dodać do gofrów :)
Bierzemy ciasto drożdżowe i modyfikujemy przepis ;)
Składniki:
  • 3 jaja
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 150g mąki
  • 200g gotowanych ziemniaków utartych
  • 1/4 l mleka
  • 1/2 opakowania drożdży
  • szczypta cukru
Ucieramy jaja z masłem, solą, dodajemy mąkę i ziemniaki, dodajemy mleko wymieszane z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na godzinę. Jeszcze raz mieszamy i pieczemy.
Świetnie smakują z twarożkiem.
I najlepiej z świeżymi ziołami, szczypiorkiem.

Przepis na gofry kokosowe

  Moje dzieci uwielbiają słodkości, a szczególnie gofry kokosowe polane białą roztopioną czekoladą. Pycha!
Można je też podać z lodami lub bitą śmietaną z owocami. Zawsze smakują pysznie!
Składniki:
  • 125ml mleka
  • 4 jaja
  • 100g masła
  • 10g miodu
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100g wiórek kokosowych
  • 250g mąki
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Jaja dzielimy, miksujemy żółtka z masłem miodem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z solą , dodajemy mleko, kokos i żółtka. Mieszamy na gładka masę.

Przepis można też zmodyfikować i zamiast kokosu dodać mleczko kokosowe. Dodajemy wtedy do przepisu ok 2 łyżki mąki ziemniaczanej :)