Z tej okazji postanowiłam dodać przepis na gofry - oczywiście czekoladowe!
Takie gofry smakują najlepiej z cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
Polecam też do lodów wiśniowych :]
Składniki:
- 200 g mąki
- 50 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 jaja
- 50 g masła
- cukier waniliowy
- 450 g maślanki
Mąkę, cukier, kakao, proszek, sodę mieszamy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę z solą.
Żółtka zmiksować z masłem klarownym, cukrem waniliowym i maślanką. Mieszamy razem wszystkie składniki - łyżką - delikatnie.
Piec w gofrownicy i układać na kracie - podawać ciepłe wg własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz