piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowe gofry Pierre'a Marcoliniego

I jeszcze jeden przepis na czekoladowe marzenie :)
Te gofry są mniej słodkie dzięki czemu smakują bardziej dorosłym - co nie znaczy że dzieci ich nie lubią!
Smakują wszystkim :D
Zwłaszcza ze słodkimi sosami.
Gofry są lekkie i chrupiące :)

Składniki:
  • 425 g mąki 
  • 25 g cukru pudru 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 50 g kakao 
  • 125 g mleka w proszku 
  • 220 g miękkiego masła 
  • 3 białka
Drożdże rozpuszczamy w 10 cl ciepłej wody. Łączymy z mąką, dodajemy jeszcze 60 cl ciepłej wody, mleko w proszku, kakao i wyrabiamy ciasto. Powinno być dosyć rzadkie. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie, dodajemy masło,  mieszamy łączymy z  białkami ubitymi na sztywną pianę.
Gofry pieczemy i układamy na kracie.
To właśnie dodatek wody sprawia że gofry są chrupkie, wodę można zastąpić maślanką wtedy będą bardziej miękkie i puszyste.

Ponieważ są mniej słodkie pamiętajcie o czymś słodkim do polania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz