Dziś zapraszam do wypróbowania gofrów bez mleka - wodę dodajemy aby gofry były bardziej kruche, najlepiej się sprawdza gazowana mineralna. Są też oczywiście mniej kaloryczne.
Wersje całkowicie dietetyczne nie zawierają również innych składników – tłuszczu czy cukru czy jajek.
Składniki:
- 2 szklanki wody
- 500g mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 jaj
- 1 torebka proszku do pieczenia
- kostka masła
- cukier waniliowy
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia łączymy z wodą, dodajemy klarowne masło i wszystko mieszamy. Dzielimy jajka i dodajemy do masy żółtka natomiast białka ubijamy i powoli mieszamy z masą.
Gofry świetnie smakują z nutellą, roztopioną czekolada i jak zwykle bita śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz